Afbeelding
column

Mensen, zo gek als een deur!

Column 418 keer gelezen

We zijn met veel, heel veel mensen op een kleine aardbol. Te veel misschien. Maar het ergste is dat we met z’n allen weigeren te leren van het verleden. Dat we blijkbaar allemaal een egoïsme knop hebben. Een zelfvernietiging knop. Raar omdat te zeggen? Denk het niet.

Loop door de geschiedenis en zie waar we toe in staat zijn. En vooral wij uit de Europese hoek zijn zo gek als een deur. Al sinds de Romeinen, die zeer oorlogszuchtig waren en hele volkeren onder de voet liepen. Tot in de Arabische wereld toe. De Noormannen die moordend en stelend door Europa trokken. Onze trotse kruisvaarders die onder het mom van het “geloof” mensen met een ander geloof naar hun eigen hemel hielpen. Geloven die, net als ook het Jodendom, de zelfde basis hebben. 

Europeanen waren het ook die huis hielden in zuid, midden en noord Amerika en complete Indianen stammen vernietigden. Net als in Afrika waar als winstgevende handel mensen op transport gezet werden. In Azië waar Europeanen zich van hun “beste” kant lieten zien. Engelsen, Fransen, Duitsers en ja, ook Nederlanders. 

Ook in Europa waren mensen niet veilig, Zie de 80 jarige oorlog met Spanje, de roof en plundertocht van de Fransen onder Napoleon, en de misdaden tijdens de 1e maar vooral de 2e wereld oorlog. En dan waren er talloze “kleine” oorlogen. Noord Ierland, de IRA weer zo’n krankzinnige geloofskwestie. De oorlog in Spanje onder Franco, de ETA strijd van de Basken, De RAF in Duitsland. De Balkan oorlog. EN nu die compleet zinloze vernietiging in Oekraïne. Rusland heeft vanaf de start al verloren. Want al winnen ze de strijd, ze staan voor de hele wereld voor joker en worden nooit meer serieus genomen. En net even buiten de Europese grens de Gazastrook. In mijn ogen een zinloze strijd en pure volkerenmoord door een volk dat vanuit zijn eigen geschiedenis beter zou moeten weten. Zeker, ik vergeet vast nog tientallen schermutselingen. Telkens is de gewone bevolking de klos en zijn er machtswellustelingen en bedrijven die stinkend rijk worden.

Wanneer houdt het op, pikken wij het niet meer. Wanneer gooien we de ophitsers, de zakkenvullers en machtsidioten er nu eens uit. Of hopen we stiekem zelf ook eens onze zakken te vullen en orders uit te kunnen delen? Dan zijn we inderdaad zo gek als een deur!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant